Mijn verhaal
Jip Wijngaarden (1964) is geboren in Amsterdam en opgegroeid op de Veluwe. Sinds haar jeugd houdt zij van de natuur en heeft zij een passie voor tekenen.
In de 80-er jaren studeert zij grafisch ontwerpen, tekenen en decoreren in Utrecht waar zij een sterke intuïtie voor kleur en contrast ontwikkelt. Haar ambitie is door te stromen naar de Kunstacademie.
In 1982 wordt Jip uit 3000 meisjes gekozen om de rol van Anne Frank te spelen in het Nederlandse theaterstuk en later ook in de tv-film.
Jip dacht na één jaar haar studie weer op te pakken, maar komt nooit terug en werkt bijna tien jaar als een succesvolle actrice. Zij verhuist naar Amsterdam en woont in het vroegere atelier van de schilder en fotograaf G.H. Breitner. In diezelfde periode begint zij te schilderen, creëert decors en kostuums voor het theater en tekent model aan de academie, iets wat zij haar hele leven zal blijven doen.
Omringd door kunstenaars vindt zij haar inspiratie in het Stedelijk Museum, waar zij regelmatig te vinden is. De kleuren van de abstracte werken van Willem de Kooning overstelpen haar, maar ook de expressionistische fragiele schilderijen van Paul Klee en de monumentale werken van Anslem Kiefer raken haar diep.
In het Joods Historisch Museum van Amsterdam ontdekt Jip de impressionistische schilderijen van Jozef Israels.
Frankrijk | Zwitserland
In 1990 trouwt Jip met de Franse geluidsman Philippe Combes en verhuist van Amsterdam naar Parijs. Beiden komen tot geloof in de God van de Bijbel.
Later in de jaren 90 verhuizen zij naar de Jura vlakbij Zwitserland, waar Philippe vast werk vindt bij de Zwitserse televisie.
Jip studeert Hebreeuws aan de Joodse School in Genève en schildert steeds meer. Ook maakt zij verschillende bronze beeldjes et leert zij de kunst van het graveren in een klein atelier in Rolle.
Haar stijl
Verre van artistieke kringen en allergisch voor alles wat mode en trend is, schildert Jip zoals ze bidt; intiem, kwetsbaar, alsof niemand haar werk ooit zal zien.
Op haar eenzame weg vindt ze langzamerhand een stijl die het best omschreven kan worden als figuratief expressionisme.
De doeken, intens gekleurd door olieverf, gevuld met Hebreeuwse letters en symbolen, verwijzen naar een bepaald wereldbeeld. Ze geven een niet mis te verstane joodse sfeer aan haar werk.
Op de schilderijen ontmoeten we gezichten die veel hebben meegemaakt, en ogen die ons priemend aankijken alsof ze ons iets willen vertellen. Ze lijken ons mee te willen nemen, ons uit te nodigen om in hun wereld te komen, waar ruimte is voor pijn en troost, angst en hoop. Het werk van Jip Wijngaarden is gekenmerkt door haar interesse in de individuele menselijke emotie. Keer op keer zien we in haar composities de contouren van één persoon of slechts een paar mensen.
Er zit een meditatieve kant aan de kunst van Jip Wijngaarden. Terwijl haar schilderijen zijn ontstaan uit contemplatie, nodigen ze ons uit tot overdenking!
Haar eerste tentoonstelling was een herdenkingstentoonstelling over de Sjoa en vond plaats in de voormalige synagoge van Kampen.
Zij werd gevolgd door vele andere exposities in Nederland en Zwitserland. In 2020 heeft Jip haar eerste Franse tentoonstelling in de Cévennes.

Curriculum Vitae
1964 Op 5 juli geboren in Amsterdam, onder de naam Janneke Wijngaarden.
1980 Begonnen met de verkorte opleiding aan de Nimeto te Utrecht, met het doel door te stromen naar de kunstacademie. Al snel wordt Janneke verbasterd tot Jip.
1982 Jip doet auditie voor de rol van Anne Frank voor de theaterproductie Het dagboek van Anne Frank onder leiding van Jeroen Krabbé.
1983 Jip onderbreekt de opleiding aan de Nimeto en verhuist naar Amsterdam. Zij speelt twee theaterseizoenen de rol van Anne Frank en speelt de hoofdrol in de productie van de gelijknamige film. In deze periode t/m 1990 vertolkt Jip diverse theater- en filmrollen, waaronder Rosalie in Bij nader inzien, geregisseerd door Frans Weisz, en de vrouwelijke hoofdrol in de tv-film Hoogvlieger. Zij is medewerkster van het radioprogramma Koploper, waarvoor zij columns schrijft, en medeoprichtster van toneelgroep De Zaak, waarvoor zij aan de slag gaat als actrice, decor- en kostuumontwerpster en uitvoerder.
1987 Modeltekenen aan het Van Gogh Museum.
1988 Zelfstandig kostuumontwerpster en mededecorontwerpster voor het stuk Philoctetes van toneelgroep Het Vervolg.
1989 Rol van Sien Hoornik in de Amerikaanse productie van Robert Altman over het leven van Vincent van Gogh. De opnamen van de film spelen zich voor een deel in Frankrijk af. Jip leert daar de Franse geluidsman Philippe Combes kennen.
1990 Verhuizing naar Parijs, waar Jip in het huwelijk treedt met Philippe Combes. Jip en Philippe komen beiden tot geloof in de Messias, Jesjoea.
1991 Jip wordt gedoopt in Point du Jour te Parijs.
1993 Verhuizing naar omgeving Thonon-les-Bains, nabij het Meer van Genève. Jip geeft theaterles en bewerkt een brief van Etty Hillesum tot monoloog, die zij in het Frans zal spelen in Straatsburg.
1994 Eerste ontmoeting met Arthur Katz. Medewerkster en presentatrice van de documentaire over de Sjoa: Ik kan er niet meer naar kijken, waarvan een deel in Israël wordt gefilmd. Verhuizing naar Pays de Gex.
1995 Bijrol in de film La colline aux milles enfants.
1997 Begin studie Hebreeuws in het Joodse leerhuis, Genève. Hoofdrol in de tv-film Blindganger, geregisseerd door Mark Timmer.
1999 Overlijden van haar vader, Jan Wijngaarden. Start met de bouw van een eigen chalet in Sergy. Inrichting atelier, gebouwd door Philippe.
2000 Jip start met schilderen rond het thema Israël en de Bijbel.
2002 Modeltekenen aan de Kunstacademie van Genève.
2003 Eerste grote expositie in de voormalige synagoge te Kampen met als titel Boulevard des Déportés, gevolgd door een expositie in het Etty Hillesum Centrum te Deventer.
2004 Expositie in de grote synagoge van Groningen. Rond 4-5 mei expositie in het gemeentehuis van Ermelo, waarbij zij in het plaatselijke theater een presentatie over haar schilderijen geeft. Expositie in de kleine orthodoxe synagoge van Aalten.
2005 Tentoonstelling in de grote synagoge van Enschede met als titel De tijd stond stil.
2006 Jip volgt een studie gravure in Rolle, Zwitserland. Zij werkt toe naar een nieuwe expositie ter gelegenheid van de opening van sjoel Elburg.
2007 Jip schildert veel en verzorgt presentaties over haar werk in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk.
2008 Opening van de tentoonstelling Uw volk, mijn volk in het museum van Elburg, waarbij het boek met de gelijknamige titel wordt uitgebracht.
2009 De tentoonstelling is te zien in de grote synagoge van Groningen. Medewerking aan het tv-programma Op 3 ezels in Israël. Bouw van een nieuw atelier in Sergy.
2010 Presentatie van het Gala ter ere van het 50-jarig bestaan van het Anne Frank Huis, met koningin Beatrix als eregast, in de Westerkerk te Amsterdam. Auto-ongeluk met ingrijpende gevolgen.
2011 Spoedopname ziekenhuis, waarna een succesvolle rugoperatie volgt.
2012 Jip pakt de draad weer op en schildert in haar atelier aan nieuw werk. Opening van de expositie ‘Ik vergeet jou nooit’ in het nieuwe gedeelte van sjoel Elburg, geopend door prinses Máxima. Schilderijen uit de serie Boulevard des Déportés hangen enkele maanden in het centrum van Christenen voor Israël in Nijkerk.
2013 Opnieuw grote operatie, ditmaal aan haar nek. Expositie Alsjeblieft kom thuis voor Sjabbat in de grote synagoge van Groningen.
2014 Jip schildert aan een nieuwe serie doeken en werkt aan haar boek Aloude Paden.
2015 Expositie in de Oude Kerk van Delft en later in het jaar in de Sjoel van Elburg.
2016 Expositie in het Gutenberg Museum van Fribourg, Zwitserland. Heruitgave van haar boek nu onder de titel Boom des Levens in Nederlands-Engels en Duits-Frans.
2017 Verhuizing van de Jura naar de Cevennen.
2018 Grote tentoonstelling in de Sint Joriskerk in Amersfoort De joodse weg.
2019 Bouw van een eigen atelier en het begin van een serie schilderijen over de vervolging van de Franse hugenoten en het joodse volk.
2020 Tentoonstelling van de serie Des sentiers d’autrefois in de “Temple de Bouquet” in de Franse Cevennen.
2022 Overzichtsexpositie Souviens-Toi in Dijon, Frankrijk waarna een deel van de schilderijen naar Museum Sjoel Elburg vertrekt voor de expositie Rendez-Vous.
2023 Jip en Philippe zijn initiatiefnemers van een bijeenkomst tegen het opkomende antisemitisme in Frankrijk waarbij in het ‘Musee du Desert’ een bronzen reliëf aan opperrabbijn Haïm Korsia wordt overhandigd.
Jip spreekt in Parijs op een kunstenaarsbijeenkomst in het ‘Collège des Bernadins’ over haar werk.
Expositie Rendez-Vous is te zien in de grote synagoge van Groningen.
2024 Overlijden van haar moeder Ankie Wijngaarden-Besnard. Reis naar Israel.
2025 Tentoonstelling Ademtocht in de Jacobijnerkerk van Leeuwarden naar aanleiding van 80 jaar bevrijding van de stad. Uitgaven van het boek Portrait of Jip Wijngaarden door Art Revisited.